Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2016

Ons geheugen is ons de baas

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jolanda Breur

Een neurobioloog en een filosoof onderzochten samen ons brein. Hun conclusie: het geheugen is een stille kracht in de vorming van onze persoonlijkheid.

Ons geheugen als feitenarchief, beeldbank of film die zich in doodsnood razendsnel aan ons voorbijtrekt? Met enkel deze etiketten doen we dit prachtige instrument zwaar tekort, volgens de twee auteurs van Ons geniale geheugen. Hij: een abstract denker en toegewijd aan de filosofie. Zij: vooral bezig met de feiten over de zenuwcel, ook wel neuron. Filosoof Martin Gessmann en neurobioloog Hannah Monyer vonden elkaar in het domein van de hersenwetenschap. Daar weten ze al langer dat het geheugen niet alleen een ladekastje voor herinneringen is, maar dat het ons ook voorbereidt op de toekomst. Zonder deze tomtom, gelokaliseerd in verschillende delen van de hersenen, zouden we niet kunnen voelen, denken of plannen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.