Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2016

Generaties zonder toekomst

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Henk Oosterling

U staat er misschien niet bij stil, maar een pak kiloknallers in de supermarkt is verbonden met het kappen van het tropisch regenwoud. In onze netwerksamenleving is alles politiek geladen, legt Henk Oosterling uit. Dat vraagt om een nieuwe manier van denken: ‘doendenken’.
 
Een kleine dertig jaar geleden verscheen het Brundtland rapport Our common future, opgesteld door de toenmalige vrouwelijke premier van Noorwegen. De conclusie van het rapport is glashelder: mondiale milieuproblemen zijn het gevolg van armoede in één deel van de wereld en niet-duurzame consumptie en productie in het andere deel. Duurzaamheid impliceert een rechtvaardige en duurzame verdeling, nu en in de toekomst. Een ecosociale duurzame ontwikkeling is ‘een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de noden van het heden zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien in het gedrang te brengen’. Sentimenteel apocalyptisch geformuleerd: onze kinderen hebben geen toekomst als hun ouders zichzelf niet als een Baron van Münchhausen aan hun eigen haren uit het door henzelf gecreëerde moeras trekken. Maar dat is een iets te simpele analyse. We zitten in hetzelfde schuitje.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.