Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2016

Filosofie en beeld: Het eerste zien

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Mariëtte Willemsen

In het gedicht ‘Marc groet ’s morgens de dingen’ laat Paul van Ostaijen (1896-1928) ons door de ogen van een kind naar een kleine wereld kijken. Het beroemde vers uit 1924 begint zo:

Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem
ploem ploem
dag stoel naast de tafel
dag brood op de tafel
dag visserke-vis met de pijp


Je kunt je het tafereel makkelijk voorstellen: een jong kind, met een nog beperkte woordenschat, kijkt om zich heen, ziet een af beelding op een vaas, voorwerpen in de kamer en de beeltenis van een visser op een schilderij. Hij benoemt wat hij ziet met simpele woorden voor simpele dingen, rijmt tussendoor met ‘ploem ploem’ op bloem, en klankspeelt met ‘visserke-vis’, in kennelijke vreugde om wat je met woorden kunt doen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.