Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
10-06-2016

Socrates’ dood: de oerknal voor de filosofie

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
‘Kriton, we zijn Asclepius een haan schuldig. Geef hem die en verzuim het niet.’ Dat waren de laatste woorden van Socrates. Zijn opvattingen over de dood houden ons tot in deze tijd bezig.

Socrates’ denken over de dood inspireerde de Franse filosoof Michel de Montaigne.

‘In zijn essay “Filosoferen is leren te sterven” schrijft Montaigne dat hij zich had aangewend “de dood niet alleen in gedachte te houden, maar er ook voortdurend over te praten”. Hierdoor wen je er vanzelf aan en omdat de dood het einddoel is van je leven, is het goed hem altijd in het vizier te houden.’

Na een bijna fataal ongeluk kwam Montaigne er achter dat een theoretische voorbereiding op de dood eigenlijk overbodig is.

‘Het bleek net als bij het slapen uiteindelijk vanzelf te gaan. Het is zelfs aangenaam je te laten gaan en weg te zinken. De dood is niet het doel, maar slechts het einde van het leven. Socrates stelde dat filosoferen hetzelfde is als leren te sterven, maar Montaigne ondervond dat het eigenlijk tegenovergesteld is: filosoferen is leren te leven.’

Uiteindelijk wist Montaigne zich te verzoenen met zijn tijdelijkheid, maar de dood bleef tot het eind een belangrijk thema voor hem. Socrates’ dood leerde Michel Foucault dat de verplichting tot de waarheid een onontkoombaar lot is. Wat hij daarmee bedoelde leest u in het artikel Socrates’ laatste woorden (volledig toegankelijk voor leden).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.