Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
03-06-2016

Dirty Romeo

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Verstopt in de filosofie zitten vaak prachtige verhalen. Die verhalen gaan wij vertellen.Is Romeo een hormoonbom op zoek naar seks met de seksverslaafde Julia? Of is hij een romanticus die de liefde van zijn leven heeft gevonden? Tegenwoordig vertellen we onder invloed van het darwinisme en de neurowetenschappen graag het eerste verhaal, de dirty version, zegt Markus Gabriel. Toch hebben we daar geen goede redenen voor. Voor wie beter observeert en nadenkt, is die oude versie van het verhaal volgens hem veel aannemelijker.

Verstopt in de filosofie – in de theorie – zitten vaak inspirerende verhalen. Ze zijn meer dan illustraties van een theorie. Ze laten ons – verhalenvertellende wezens – zien hoe de wereld is, of hoe die zou kunnen zijn. Sterker nog: pas door verhalen te vertellen zijn we mensen; het verhaal dat we over onszelf vertellen bepaalt deels wie zijn. Daarom geven verhalen ook de mogelijkheid om de wereld te veranderen. Dan wordt een verhaal een nieuw begin.

Een ander verhaal is dat van Alain de Botton: waar Markus Gabriel voor een wat romantischer blik op de liefde pleit, vindt De Botton juist dat we té romantisch zijn. We eisen dat een levenslange liefde zich voltrekt als een sprookje, als het verhaal van de prins en de prinses. Na een sprankelende ontmoeting die wordt afgesloten met een prachtig huwelijk vernemen we van onze helden alleen dat ze nog lang en gelukkig leefden. Volgens De Botton verwachten wij van onze relatie dat die – levenslang – even mooi is als die sprookjesachtige ontmoeting – wat alleen maar tot teleurstellingen kan leiden. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.