Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
03-06-2016

Weekendlijstje: Muziek en de dood

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Thomas Janssen

Volgens Schopenhauer kunnen we via muziek de essentie van het leven doorgronden. Kan de muziek ons ook iets leren over de dood? In dit weekendlijstje: zeven muziekstukken over de dood.

1. Bach: Kom, zoete dood.

Op een lijst met klassieke muziek kan Bach natuurlijk niet ontbreken. Dit stuk gaat over Bachs verlangen om te sterven en zo het eeuwige leven bij Christus te bereiken.

2. Mozart: Requiem

Deze compositie gaat niet alleen over de dood, maar is ook het laatste stuk waar Mozart aan gewerkt heeft voordat hij op jonge leeftijd overleed. Dit proces wordt (geromantiseerd) in beeld gebracht in de film Amadeus.

3. Gorechi: Symfonie van verdrietige nummers

Het meest recente stuk op de lijst. Gorechi liet zich inspireren door teksten van een achttienjarige vrouw, gekrast op een muur in Auswitz.

4. Tchaikovsky: Symfonie nr. 6, vierde beweging

Tchaikovsky overleed een week nadat dit stuk voor het eerst werd uitgevoerd. Het gerucht gaat dat het stuk gaat over de onbeantwoorde liefde voor zijn jongere neefje.

5. Brahms: Een Duitse requiem

Misschien wel het zwaarste stuk van deze hele lijst - niet zozeer vanwege de muziek, maar vanwege de teksten over de Dag des Oordeels zoals die beschreven is in de Lutherbijbel.

6. Barber: Adagio voor strijkers

Het stuk dat de meeste mensen zullen herkennen van deze lijst, dankzij het gebruik tijdens een iconische sterfscène in de film Platoon.

7. Fauré: Requiem

Ter afsluiting een troostende compositie.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.