Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
02-06-2016

René Gude: ‘De dood? Ik heb geen idee waar ik bang voor moet zijn’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Bang voor de dood was René Gude, voormalig Denker des Vaderlands, niet. Dit vertelde hij in een interview met Filosofie Magazine twee jaar nadat hij te horen kreeg dat hij kanker had. Hij wist nog niet dat hij niet meer zou genezen.

‘Mijn eerste emoties waren verzet en protest. Maar toen ik over de dood probeerde na te denken, dacht ik: ik heb eigenlijk geen idee waar ik bang voor zou kunnen zijn. Het onderzoeken van de voorstelling vermindert de angst. Wij kunnen onszelf door onze verbeeldingskracht van alles in ons hoofd halen over de dood, maar we zullen die beelden nooit kunnen toetsen. Als je over je eigen dood nadenkt, dan is dat een totaal abstracte exercitie.’

Door dit inzicht kon Gude de architect van zijn passies worden, zoals Descartes dat noemde. Hij liet zich niet als een speelbal leiden door zijn emoties.

‘Het enige waar ik me druk om kan maken, is de situatie van mijn dierbaren als ik er niet meer zou zijn. Dáár heb ik met Babs wel over gepraat. Daar kon ik verdrietig van worden. Maar mijn eigen dood… Ik heb gewoon geen idee. Dus kan ik er ook niet benauwd voor zijn.’

Wilt u weten wat Gude verder vertelde over zijn ziekbed, lees dan ‘De dood? Ik heb een idee waar ik bang voor moet zijn’ (volledig toegankelijk voor leden).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.