Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2016

Nietzsches wandelfilosofie

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Paul van Tongeren
filosoof, hoogleraar

Nietzsche wandelt zes tot acht uur per dag. Onderweg maakt hij aantekeningen. Die resulteren in zijn aforismen, waarmee hij de lezer wil verleiden of dwingen om hem te volgen op de onzekere weg van het vrije denken.
 
Nietzsche (1844-1900) wordt op zeer jonge leeftijd hoogleraar (in Basel), maar houdt het slechts tien jaar vol. In 1879 neemt hij ontslag en vanaf dan leeft hij zonder baan en zonder vaste woning. Zonder nationaliteit was hij al. Zijn Duitse nationaliteit had hij moeten opgeven voor zijn aanstelling in Basel. Nu verlaat hij de stad en zwerft door Europa, op zoek naar een omgeving die beter is voor zijn zwakke gezondheid. Die levenswijze kan iets duidelijk maken over het soort boeken dat hij vanaf nu zal schrijven, en ook over hoe die gelezen moeten worden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.