Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2016

Jonas Lüscher: ‘Elk mens heeft wreedheid in zich’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Alexandra van Ditmars

Onze beschaving is maar een dun laagje vernis, zegt de Zwitserse filosoof Jonas Lüscher. In zijn novelle Het voorjaar van de barbaren laat hij zien hoe klein de stap naar barbarij is.

Jonas Lüscher wijst uit het raam van zijn hotel, dat vlak naast Amsterdam Centraal staat. ‘Kijk eens naar die massa’s mensen.’ Buiten haasten zakenmannen in pak zich over de stoep naar het station, nerveus op hun horloges kijkend. Langs de rijen fietsenrekken speuren mensen met de fiets aan de hand naar een vrije plek. Groepen toeristen staan te wachten bij het zebrapad. ‘Het is erg druk op straat, maar al die stromen mensen worden in goede banen geleid. De manier waarop zij met elkaar samenleven lijkt bijna vanzelfsprekend. Toch is dat niet het geval.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.