Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2016

Rorty, scepticisme en het einde van de filosofie

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Victor Gijsbers

Hoe kunnen wij ooit tot kennis komen als wij niet zeker weten of onze zintuigen betrouwbaar zijn, vroeg Descartes zich af. Niet alle filosofen vonden dat een zinnige vraag. Victor Gijsbers laat aan de hand van het denken van Rorty zien dat het wel degelijk nuttig is het filosofisch scepticisme te bestuderen. ‘Het stelt ons in staat radicaal afscheid te nemen van de moderne filosofie.’
 
Wij denken heel veel te weten. Wij weten hoe we heten, wat de kortste route naar de supermarkt is, waarom gras groen is en de hemel blauw, dat de omtrek van een cirkel 2π maal de straal is en in welk jaar Adolf Hitler stierf – om maar een willekeurige selectie te maken. Juist omdat we denken zoveel te weten is het filosofisch scepticisme, dat vrijwel al onze kennis in twijfel trekt, een filosofische positie die we vaak maar moeilijk serieus kunnen nemen. Misschien, zo zegt de scepticus ons, is het wel allemaal onwaar wat wij menen te weten. Misschien bestaat de wereld niet eens! Inderdaad, zijn we geneigd te denken, misschien niet; zekerheid ligt nu eenmaal niet voor het oprapen en een dwaas kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. Moeten die wijzen zich daarvoor schamen? Of moeten ze de dwaas gewoon negeren en zich richten op belangrijker zaken? Het tweede ligt uiteraard meer voor de hand, en zo halen ook wij onze schouders op voor de scepticus en negeren we hem. Ook een filosoof heeft wel wat beters te doen dan alles in twijfel te trekken.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.