Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2016

Hoop op kennis

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Paul Ziche

Immanuel Kant staat niet bekend als een flexibele denker. Maar in zijn filosofie is meer ruimte voor openheid dan vaak wordt aangenomen, volgens Paul Ziche. Op zoek naar de mogelijkheid van kennisuitbreiding maakt Kant gebruik van de concepten ‘hoop’ en ‘vertrouwen’, die nergens zekerheid bieden. Een veelbelovende, creatieve strategie in reactie op de scepticus.

Kennis heeft een sterke emotionele kant en is niet puur een aangelegenheid van zuivere theorie en logica. Iedereen kent het gevoel van bevrediging als je echt iets begrijpt, of als je een complex probleem kunt oplossen. Omgekeerd kan het gevoel van onwetendheid of de moeite die het kost om kennis te verwerven buitengewoon pijnlijk zijn. Scepticisme wordt, bijvoorbeeld door Immanuel Kant, vaak getypeerd als een verlies van hoop. Ook voor David Hume is het sceptische filosoferen verbonden met een ervaring van vertwijfeling. Het wordt de scepticus vaak verweten dat hij zelfs nog tegen de mogelijkheid van een zoektocht naar kennis argumenteert, of die nu kans op slagen heeft of niet. Kant gebruikt bijzonder sterke bewoordingen voor deze afwijzende houding van de scepticus: ‘een kwaadaardige inborst, die behagen schept in andermans leed’.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.