Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
13-04-2016

Filosofie Nacht: de culturele route

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Weet u al welke programma’s u op de Filosofie Nacht wilt zien? We vragen Lietje Bauwens, organisator van de maand van de filosofie, welke route zij aanbeveelt.


 
Ik wil u aanraden te beginnen met de lezing van Paul Verhaeghe over intimiteit. De belangrijkste grens ligt volgens hem binnen onszelf. De grens tussen mijn ik, dat denkt de regie in handen te hebben, en het andere in mijzelf, waartegen ik vaak weerloos en onmachtig sta. Hij laat zien hoe onze fascinatie met externe grenzen vanuit deze innerlijke noodzaak van begrenzing komt.
 
Vervolgens zou ik naar Tussen kunst en denken gaan. Chikako Watanabe en Annewieke Vroom onderzoeken wat de Japanse opvatting van ‘betekenis’ is. Ik ben benieuwd hoe Chikako Watanabe dit uitlegt aan de hand van videokunst.
 
Daarna raad ik aan om de uitreiking van de Socratesbeker bij te wonen, omdat ik niet kan wachten wie dit jaar het beste filosofieboek heeft geschreven.
 
Lekker druk/rustig door Ignaas Devisch en Joke Hermsen lijkt me een leuk vervolg. Zoals al het goede komt ook Ignaas uit België en ben ik blij verrast over hoe hij ingaat tegen het idee dat rusteloosheid iets van deze tijd is.
 
Dan ren ik nog even bij de Digitale Publieke Ruimte naar binnen om een glimp van Huub Dijstelbloem op te vangen. Hij heeft het samen met Stefania Milan over de vraag wat een nieuwe publieke ruimte is. Wat zijn de digitale grenzen en hoe moeten we hier mee omgaan?
 
Tot slot zou ik Maarten Doorman aanraden. Tja, kan kunst geëngageerd zijn?

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.