Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
08-04-2016

Leon Heuts: ‘Liefde is altijd onzeker’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
De liefde is onzeker. We weten niet of we het zullen vinden en of we gevonden liefde zullen behouden. We weten niet of we de liefde wel volledig ervaren, of dat zij meer voldoening teweeg brengt in een andere relatie. Liefde en onzekerheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, stelt Leon Heuts. Hij vertelt hoe we met deze onzekerheid om kunnen gaan.

In zijn boek Liefde. Een onmogelijk verlangen stelt de Vlaamse filosoof Dirk De Wachter dat liefde zich afspeelt in de gewoonheid en de verveling. ‘Maar juist als een relatie zijn dagelijkse gang gaat, kan er opeens iets door de routine heen breken’, stelt Heuts.

‘Het kunnen kleine momenten zijn, bijna ongemerkt, ogenschijnlijk niks bijzonders, zoals een glimlach of een ontbijtje met een speciale glans. Maar toch breken dergelijke momenten radicaal met de alledaagsheid. Natuurlijk, een glimlach duurt maar even, maar ze bevestigt iets wat geen begin of een einde heeft, dat bestaat omdat het eenvoudigweg zo is.’

Daarom zijn zulke momenten boven de tijd verheven. Dat brengt onzekerheid met zich mee: we kunnen de liefde niet grijpen. Hoe geven we die onzekerheid een plaats? Heuts stelt voor om de liefde te zien als een verhaal.

‘Geen liefde begint zonder verhaal; we schrijven een bijzondere betekenis toe aan een ontmoeting, aan gebeurtenissen of momenten. En door er betekenis aan toe te kennen, geven we aan de onzekerheid een plaats. Een verhaal is geen checklist. Het doel van het verhaal is niet om het af te werken, net zomin als het doel van een boek is om het uit te lezen, of van de dans om het einde van de muziek te halen. Een verhaal is boeiend omdat het nu eens iets geeft, dan weer uitstelt. Het verhaal heeft geen doel, maar wel een effect.’

Op welke manieren kunnen we omgaan met de onzekerheid van de liefde? Dat leest u in het volledige artikel Liefde is geen goede match (alleen toegankelijk voor leden).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.