Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
04-04-2016

Filosofie Nacht – De wereld anders zien

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Wij nodigen u uit. Doe op 15 april mee met de Filosofie Nacht. Luister naar inspirerende colleges van de grootste denkers van onze tijd. Ga het gesprek aan. Denk samen na over de thema’s die de toekomst zullen bepalen. 

an image

Zie de wereld anders – een avond lang. Filosoferen betekent de gebaande paden verlaten. Stel je open voor het onverwachte. Laat je meevoeren. Door gedachten, maar net zo goed door gevoelens, door kunst en film.

Denk samen na over het onderwerp dat de eenentwintigste eeuw zal bepalen: grenzen.

Grenzen, vanwege de migratiestromen, die ons voor vele ethische vragen stellen. Grenzen, omdat de wereld verandert, en grenzen verschuiven, vervagen en juist verharden – welke positie nemen wij in, in die nieuwe wereld? 

En hoe geven we vorm aan ons leven in een soms onbegrensde wereld?  Kunnen we grenzen stellen aan ons werk, dat altijd blijft binnenkomen via mail en WhatsApp? Of omarmen we de rusteloosheid als een teken dat we leven? En wat te denken van de mogelijkheden om te sleutelen aan onszelf? Willen we daar grenzen aan stellen? Kunnen we dat nog wel? Of schuilt juist in die mogelijkheid van grenzeloze zelfverbetering de ware menselijke vrijheid?

Zomaar een greep uit het programma:  Simone van Saarloos, filosoof en Nederlands jongste Zomergast ooit, denkt er met schrijfster Jannah Loontjens na over vrije liefde, hedonisme en grensoverschrijdend gedrag. Haar uitgangspunt: ‘Er moet ruimte zijn voor multi-intimiteit.’ Nanda Oudejans, een van Nederlands interessantste denkers over migratie,  vertelt het tragische verhaal van de joodse filosoof Walter Benjamin die in 1940 nazificerend Europa ontvluchtte – en wat zijn ‘Engel van de Geschiedenis’ ons nu nog leert. Maarten Meester geeft een college over de erotische filosofie van Markies de Sade. En de Britse filosoof Simon Critchley over hoe David Bowie hem liet zien dat er een ander, beter leven was (met muziek en clips). Verder onder meer: Denkers des Vaderlands Marli Huijer, Bert Keizer, Joke Hermsen, Paul Verhaeghe, Esma Baycan en Zihni Özdil.

Diversiteit is belangrijk voor ons. De sprekers komen uit Nederland, maar net zo goed uit andere landen en culturen. Uit Turkije bijvoorbeeld, en uit Sierra Leone. Die diversiteit zie je ook op een andere manier terug: oud en jong, onbekend en gearriveerd, staan samen op het podium.
Doe mee op 15 april, zie de wereld anders – een Filosofie Nacht lang.
 
Tot ziens,
De redactie van Filosofie Magazine

Filosofie Nacht

Filosofie Nacht is nu al 15 jaar het toonaangevende filosofische evenement van Nederland. Het is een platform waar de beste en meest inspirerende denkers  –  uit binnen- en buitenland – in gesprek gaan met elkaar en met het publiek. Samen denken zij na over de grote vragen van onze tijd – vragen over het eigen leven, maar ook over politiek, maatschappij en kunst. Centraal staat een gedeeld verlangen om de tijd in gedachten te vangen, zoals een filosoof het ooit verwoordde. Daarbij blijven we niet gevangen in de hypes en de modieuze gedachten die elkaar steeds sneller afwisselen, maar putten we uit de ruim tweeduizend jaar oude filosofische traditie – die een ander, waardevol licht werpt op het heden. Kom naar de Nacht, en denk met ons mee.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.