Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
04-04-2016

Wat als... incest algemeen geaccepteerd was in Nederland?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Roeliene Bos

Iedere week leggen we een gedachte-experiment voor aan een spreker van de Filosofie Nacht. Deze week spreken we met filosoof en Markies de Sade-kenner Maarten Meester over de vraag: wat als incest algemeen geaccepteerd was in Nederland?

‘Laat ik vooropstellen dat ik deze vraag beantwoord uit het perspectief van Markies de Sade. Volgens hem is het grootste genot te vinden in een getrouwde vader die zijn eigen dochter van achteren neemt met een hostie ertussen. Hij begaat dan overspel, incest, sodomie en vanwege de hostie ook nog blasfemie. Vier overschrijdingen in een daad. Voor De Sade schuilt het genot in de transgressie, doen wat niet mag. Als incest algemeen geaccepteerd zou zijn dan is het net zo sexy als seks met je eigen vrouw in de missionarishouding. Aan de andere kant positioneert De Sade zich ook als een verlichtingsdenker die afrekent met bijgeloof en de macht van de kerk. Autonomie en vrijheid zijn voor hem een groot goed en daar hoort bij dat je seks mag hebben met wie je maar wilt, inclusief je eigen kinderen. Hef je het verbod op incest op, dan zorgt dat voor een grotere vrijheid. Daar zou hij honderd procent achterstaan. Dat een legalisering van incest vooral de vrijheid van de volwassene vergroot en niet die van het kind, is voor De Sade geen punt. In zijn werk lees je over heel jonge kinderen die veel plezier aan seks beleven. Daarbij gaat het hem vooral om zijn eigen plezier en vrijheid.’
 

Andere culturen

'De Sade schreef veel over andere culturen, dat zag je vaker in de Verlichting, ook bij Diderot en Rousseau. Zij beschreven de negatieve kanten van onze beschaving en vergeleken die met bijvoorbeeld de zogenaamd veel vrijere seksuele houding in Haïti. De Sade is er nooit geweest, het grootste deel van zijn leven zat hij in de gevangenis opgesloten vanwege ongepaste uitspattingen, maar hij schrijft over allerlei volkeren waar incest normaal zou zijn. Het is een benepen trekje van onze cultuur om incest niet normaal te vinden. Als we afrekenen met de kerk en bijgeloof zien we vanzelf in dat incest prima is, volgens De Sade althans.

Zelf denk ik dat weinig mensen overtuigd zijn van de argumenten van de markies, dus een legalisering van incest zou veel ophef veroorzaken. Ik heb het idee dat mensen het een erger vergrijp vinden dan een inbreuk op de meeste andere seksuele taboes, zoals overspel. In 1985 verscheen het lied Lemon Incest van de Franse zanger Serge Gainsbourg en zijn twaalfjarige dochter Charlotte, waarin zij samen zingen over incest. Op de hoes zie je hem met een ontbloot bovenlijf liggen en zijn dochter met een open blouse op zijn borstkas. Dat was een grote hit en een enorme provocatie. Naar mijn idee zijn we sinds die tijd wat ons privéleven betreft alleen maar preutser geworden.

Welke gevolgen een legalisering van incest heeft? Ik denk wel dat een verbod een aantrekkingskracht heeft. Als het verbod wordt opgeheven, kan het zo zijn dat het aantal incestgevallen afneemt. Maar dat is pure speculatie. Zelf kan ik het me in ieder geval niet voorstellen dat je je aan je kinderen vergrijpt. Ik ben ontzettend burgerlijk, maar het intrigeert mij hoe ver De Sade gaat in zijn transgressies. Doordat hij een groot deel van zijn leven opgesloten heeft gezeten, heeft hij niet alleen de behoefte, maar ook de tijd gehad om te fantaseren over alle mogelijke vormen van seks. Ik vind het geweldig dat iemand zeer systematisch en grondig heeft nagedacht over zaken waar de meesten van ons niet eens aan durven denken. Of wat hij beschrijft ook geweldig is om uit te voeren, dat weet ik nog zo net niet.’

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.