Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2016

​Het Moment: Wendy Lampen 

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Carolien van Welij
Filosoof, neerlandicus


Wendy Lampen (46) is Autisme-specialist en coach, en studeert filosofie.
 
‘Een aantal jaren geleden kreeg ik de diagnose Aspergersyndroom, en toen werd alles wat ik zei, alles wat ik deed, alles wat het denken behelsde, toegeschreven aan die diagnose door de mensen om me heen. Die sticker nam deels mijn identiteit weg. Men dwingt je samen te vallen met die diagnose. Ik werkte op de Hogeschool binnen de master ‘autisme-specialist’. In die wereld wordt alles beschreven in gedrags- en breinkenmerken. Maar ik kan toch niet verdwenen zijn onder die berg kenmerken? Ik stopte met mijn docentschap en ging filosofie studeren.

De Franse filosoof Merleau-Ponty liet mij inzien wat er gebeurt als je een naam aan dingen geeft. Met een naam gaat iets zich onderscheiden en verandert de natuur. Die verandering voegt iets toe aan de identiteit. Dat is een onophoudelijk proces. Eerst dacht ik dat het etiket van autisme mij ontdaan heeft van mijn mens-zijn. Nu kan ik zeggen: die diagnose heeft achteraf ook iets toegevoegd.

Filosofie heeft me meer tot mens gemaakt. Mensen met autisme worden op een eiland weggezet. Filosofie heeft mij uit dat eiland getrokken door vragen te stellen als: wat is de mens? Wat betekent het om mens te zijn? En zo kom je ook tot vragen als: wie ben ik in dit alles? Wie ben ik in deze veelheid? Spinoza schrijft mooi over die eenheid in de veelheid. Zo liet filosofie mij zien dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Ik voel mij niet meer in de alleenheid geworpen. Filosofie heeft mij in de wereld gezet.’

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.