Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2016

Nanda Oudejans: 'We zien niet dat de catastrofe zich voor onze ogen afspeelt’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Lianne Tijhaar
Filosoof, schrijver

‘Als vluchteling ben je niemand en nergens’, zegt rechtsfilosoof Nanda Oudejans. Onze verantwoordelijkheid is het volgens haar niet om de rechtelozen op te vangen, maar om ze te ontvangen.
 
‘Laat ze oprotten, die teringlijers, we gaan met z’n allen naar het gemeentehuis’ – na deze tweet stond bij garagehouder Johan van Wouw de politie op de stoep. Haatzaaien of opruien is verboden in Nederland. Het voorkwam niet dat het vluchtelingendebat een kookpunt bereikte. Actief deelnemer aan de losgeslagen Twitter-discussie is rechtsfilosoof Nanda Oudejans. We luisteren te veel naar de hardste schreeuwers, vindt zij. ‘Er wordt vaak geroepen dat we grenzen moeten sluiten om doemscenario’s in de toekomst te voorkomen. Maar we zien niet dat de catastrofe zich al voor onze ogen afspeelt.’ Volgens Oudejans heeft het vluchtelingendebat ‘behoefte aan solidariteit’. Als we begrijpen waarom we mensen beschermen zodra ze aan onze grens verschijnen, zullen we snappen dat we mensen niet moeten opvangen, maar ontvangen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.