Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
04-03-2016

Wat als… elk euthanasieverzoek zou worden goedgekeurd?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Roeliene Bos

Iedere week leggen we een gedachte-experiment voor aan een spreker van de Filosofie Nacht. Deze week spreken we met filosoof en arts Bert Keizer over de vraag: wat als elk euthanasieverzoek zou worden goedgekeurd?

‘Dan zullen een hele hoop mensen ten onrechte sterven. Niemand weet precies hoeveel euthanasieverzoeken er jaarlijks binnen komen in Nederland, maar dat zouden er zomaar twaalf- tot twintigduizend kunnen zijn. Zo’n vijfduizend daarvan worden daadwerkelijk uitgevoerd. Ditzelfde zie je gebeuren bij de Levenseindekliniek, waar de helft van alle verzoeken al bij binnenkomst wordt afgekeurd. Het is lastig om te zeggen wat nu precies een goed verzoek is, omdat er geen duidelijke richtlijn is. We kijken in ieder geval naar de leeftijd van de persoon en de aard van de ziekte waaraan hij of zij lijdt.

Er zijn mensen die vinden dat artsen niet zo moeten zeuren en weifelen bij een verzoek om de dood. Ze vragen zich af waarom het zo moeilijk is om een verzoek goedgekeurd te krijgen. Maar het is echt niet zonder reden dat we deze verzoeken met fluwelen handschoentjes aanpakken. Om de pil van Drion staat niet voor niets een hek. Als die pil bij de Albert Heijn beschikbaar zou zijn, zal er een enorme stijging plaatsvinden van het aantal uitgevoerde euthanasieverzoeken. Dan zullen velen onterecht het leven laten.

Wanneer moet je niet op een doodswens ingaan? Denk bijvoorbeeld aan een kersverse weduwe van 68 jaar, nog goed van lijf en leden, die het leven zonder haar man niet aan kan, meent ze. Of ouders die net hun kind hebben verloren. Een kind verliezen is iets afschuwelijks, daar kom je amper overheen. En dan natuurlijk mensen met psychiatrische problematiek, die zijn het moeilijkst om te beoordelen. In dergelijke gevallen kan een euthanasieverzoek immers een symptoom van een psychiatrisch ziektebeeld zijn. Kortom, er zijn wel veel mensen die zeggen: “ik wil dood”, maar wat zij bedoelen is: “ik wil een ander leven”. Aan hen moet je proberen duidelijk te maken dat dat andere leven wel weer komt. Euthanasie is alleen voor hen waarbij het duidelijk is dat het betere leven niet meer op de kaart staat.

Nee, als werkelijk ALLE verzoeken worden goedgekeurd dan zou dat leiden tot een hevig protest waaruit uiteindelijk een compleet verbod zou voortkomen. En, nog verder vooruitblikkend, dan zou euthanasie weer ondergronds gaan en dan zijn we weer terug waar we in 1975 waren. Ik stel voor dat we er niet aan beginnen.’
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.