Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
02-03-2016

Turkije Panel: de invloed van Turkije op werk

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Roeliene Bos en Laura Bosua

Dit jaar werkt de Filosofie Nacht samen met Amnesty International. We vragen daarbij speciale aandacht voor de mensenrechten in Turkije, die onder zware druk staan. Ons Turkije Panel bespreekt elke week een vraag over de situatie in Turkije. Deze week is dat de volgende vraag: hoe beïnvloedt Turkije uw werk? 

Esma Baycan, Turks-Koerdische politiek filosoof aan de KU Leuven en Universiteit van Geneve: “Turkije heeft een zeer grote invloed op mijn werk. Het is een enorme last en een groot trauma. Er is een diepe treurigheid, omdat je niet weet wanneer je met allerlei e-mails en berichten wakker wordt: “Wat naar om te horen dat er een explosie/aanval/etc is geweest in Ankara, Istanbul of een andere stad. Ik hoop dat alles goed met u en uw familie is!” En dat je je dan dankbaar moet voelen, omdat alles nog goed gaat, maar dat op elk ogenblik anders kan zijn. Dat is een enorme last.

Gelukkig bestudeer ik de hedendaagse normatieve politieke filosofie, die eerst en vooral een hoop en ademruimte geeft om te bedenken dat er “een andere toekomst mogelijk is”. Ondanks dat mijn expertise van immigratie en multiculturalisme zeer nodig is voor Turkije, dat ondertussen de meeste vluchtelingen van de wereld opvangt, kan ik me niet voorstellen dat ik mijn werk daar zou kunnen doen. Dat zou immers veronderstellen dat er een academische vrijheid bestaat. Symbolisch hiervoor is de laatste publieke verklaring van de Academics for Peace. Veel academici mochten hun beroep niet meer uitoefenen, nadat ze deze verklaring hadden ondertekend.  Ze zijn uitgemaakt voor “landverraders’ en geïntimideerd door overheidsinstanties. Wie zou nog in zo’n land willen meewerken om de waarheid te onderzoeken en openbaar te maken?”

Laurien de Vos, Turkije coördinator bij Amnesty International: “De mensenrechtensituatie in Turkije is leidend binnen mijn werk en helaas verslechterd in de afgelopen jaren. Kritische uitlatingen van journalisten en academici worden steeds vaker bestraft met een proces. De Turkse autoriteiten dulden weinig kritiek, zo kan het beledigen van president Erdogan je een celstraf van meerdere jaren opleveren. Bovendien is de scheiding van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht niet zo strikt als in Nederland.

Wij doen bij Amnesty International  onderzoek naar mensenrechtenschendingen, voeren actie en lobbyen. Zo nemen we plaats in de zaal tijdens rechtszaken en geven wij tijdens de zitting updates via Twitter. Je kunt helaas een toename zien in het aantal rechtszaken waarbij de vrije meningsuiting in het geding is. Reden voor ons om dat te onderzoeken en het Turkse rechtssysteem aan de kaak te stellen.”

Tijdens de Filosofie Nacht spreekt een panel over mensenrechten, de rechtsstaat en vluchtelingen in Turkije. Meer informatie over het programma kunt u vinden op www.filosofienacht.nl.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.