Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2016

Wittgensteins weigering om te springen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bert Keizer
filosoof, verpleeghuisarts

Wittgensteins denken was een breuk met de geschiedenis van de filosofie. Hij zocht niet langer naar een hogere werkelijkheid, maar keerde terug naar de rommelige alledaagsheid – op een briljante manier. 

Het denken van Wittgenstein staat aan het eind van de lange weg die de westerse filosofie door de eeuwen heeft afgelegd, volgend op het uitgangsvisioen van Plato. Wie Plato leest zal onvermijdelijk vallen voor de grootsheid van het geschetste tafereel, waarin de mens zich ver boven de sleetsheid van het dagelijkse omhoogdenkt tot een directe waarneming van het Goede, het Ware en het Schone.

Plato zag door zijn sterrenkijker het mooiste Luchtkasteel ooit door een mens gedroomd. Heel even maar. Want toen hij zijn instrument iets scherper wilde instellen, had hij het Visioen voorgoed weggedraaid. Dat platonische moment werd gevolgd door eeuwen van denken, bidden en bijstellen om het instrument weer op scherpte te krijgen, maar zonder resultaat.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.