Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2016

Is de wereld aan het vernegeren?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Stephan Sanders

Achille Mbembe schreef een ‘kritiek van de negerrede’. Zijn boek kon Stephan Sanders niet overtuigen: ‘Mbembes generalisaties doen de geschiedenis van de zwarte ontmenselijking vervagen.’

Eerst de titel; die roept meteen reminiscenties op aan Immanuel Kant en zijn drie fameuze Kritieken. Mbembe zet daarmee niet bepaald bescheiden in. Denk aan het ambitieniveau (en de soms even duistere schrijfstijl) van Peter Sloterdijk, die zijn Kritiek van de cynische rede in 1983 publiceerde. Filosofen zijn gewend aan de formule ‘kritiek van…’ en weten dan dat een commentaar volgt op een bepaald fenomeen of begrip, en geen definitieve afrekening daarmee.
Maar in de (oorspronkelijke) Franse titel van het boek schuilt nog een dubbelzinnigheid: Critique de la raison nègre. Het is het ‘nègre’ dat meteen steekt. Is het polemisch bedoeld, pejoratief, weet de auteur niet dat het N-woord niet meer gebruikt hoort te worden, zeker niet in postkoloniale kring? Onwaarschijnlijk. Mbembe, die geboren werd in Kameroen, studeerde aan de Sorbonne in Parijs, en is aan tal van Amerikaanse Ivy League-universiteiten verbonden. Hij belichaamt zo’n beetje de koning-filosoof van het hedendaagse postkoloniale denken.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.