Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
23-10-2018

Heb lief. Word jezelf

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Wie aantrekkingskracht als bepalend element ziet in de liefde, loopt grote kans dat gewenning en irritatie de relatie binnensluipen. Voor Søren Kierkegaard gaat liefde verder, het is dat wat niet kan verdwijnen of omslaan in haat. Om dat niveau van liefde te bereiken is het nodig om jezelf te worden.

Zelfwording is de sleutel tot ware liefde, betoogt Kierkegaard. Het is een proces dat net zo naar buiten is gericht als naar binnen.

“‘Word jezelf’ is bij Kierkegaard geen uiting van een maakbaarheidsdenken. De opdracht is om jezelf juist níét te zien als het centrum waar alles om draait, maar als een – weliswaar uniek – deel van de gegeven werkelijkheid. Dat vraagt een ommekeer in ons bestaan die niet alleen vriendschaps- of liefdesrelaties, maar elke verhouding tot anderen in een heel ander perspectief plaatst. Een relatie draait niet om jou; ze is geen manier om tot volledige zelfontplooiing te komen. Zelfwording betekent in de goede zin van het woord ‘jezelf genoeg zijn’ en van daaruit de verantwoordelijkheid dragen voor een relatie of ander, met wie je een wereld deelt. Alleen in deze beweging naar buiten krijgt liefde de kans ons bestaan te vullen.”

Om teleurstelling in de liefde te voorkomen, is het belangrijk om onszelf niet te verliezen in een ander. Je maakt jezelf daarmee afhankelijker in plaats van vrijer, waardoor gevoelens kunnen omslaan.

“In feite denken we dan nog steeds dat het leven een project of maaksel is, alleen besteden we het uit aan een ander. Het als romantisch compliment bedoelde ‘zonder jou kan ik niet leven’ duidt dan ook volgens Kierkegaard op een vorm van wanhoop bij de spreker. Hij heeft nog steeds overspannen verwachtingen; hij beseft alleen dat hij ze zelf niet kan waarmaken. Dus legt hij de verantwoordelijkheid bij zijn geliefde, maar dat wreekt zich vroeg of laat. Als ik mijzelf niet word, dan is de hypotheek op elke relatie tussen mij en een ander te hoog.”

Maar als je als verliefde alleen maar bezig bent met zelfwording, heb je dan nog wel oog voor de ander? Lees wat Kierkegaard hierover te zeggen heeft in onze special ‘Liefde, seks & wijsheid’ (te bestellen in onze webshop). Leden kunnen het volledige artikel hier lezen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.