Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2016

Voorwoord: Grenzen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Zonder grenzen geen vrijheid. Dat is een belangrijk punt van veel filosofen, zoals Georg Hegel, John Stuart Mill en Hannah Arendt. Vrijheid is niet zomaar kunnen doen wat je wilt, maar iets verwerven – ook al betekent dat grenzen stellen, soms onthouding. Vrijheid is niets waard zo lang iemand zich niet ontwikkelt. Studeren, sporten, culturele verdieping, politieke betrokkenheid – het zijn volgens vele denkers allemaal vormen van vrijheidsverwerving. Vrijheid is méér dan hoe Mark Rutte, het ooit omschreef: ‘gewoon op mijn eigen bank zitten’.

Maar wat zegt dit over hoe streng die grenzen moeten zijn? Een strikt monogame relatie is in de praktijk erg moeilijk – uit het jaarlijkse seksonderzoek van Durex blijkt in ieder geval dat een derde van alle verbroken relaties het gevolg is van overspel.  Maar experimenten met andere vormen van relaties – vrije liefde, of hipper: polyamorie – leveren vaak weer andere problemen op, zoals jaloezie en verdriet. 

Ook politiek leveren strikte grenzen veel discussie op. Ook hier geldt: zonder grenzen geen vrijheid. Zonder een sterke en rechtvaardige staat is die vrijheid namelijk niet gegarandeerd. Maar dat betekent automatisch dat mensen zonder zo’n staat geen vrijheid kennen. Zie de tragedie in Syrië, en de vele vluchtelingen die de grenzen van de Europese Unie oversteken. Zij roepen bij ons veel discussie – en emotie – op: hoe dicht moeten onze grenzen zijn? 

We leven in een grenzeloze wereld – denk aan internet, grote financiële markten, verre reizen, exotische producten in de supermarkt – en tegelijkertijd verlangen we dat er grenzen worden gesteld. Om deze gordiaanse knoop enigszins te ontwarren, organiseert Filosofie Magazine op 15 april een Filosofie Nacht met als thema ‘over de grens’. We hopen dat u komt; u steunt dan meteen Amnesty International. Over waarom en hoe, leest u in dit blad een voorproefje op pagina 8, en op filosofie.nl. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.