Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
02-02-2016

Kierkegaard, filosoof van de 'wording'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Vertrouw niet op schijnzekerheden als geld, bravoure, schoonheid, genot of het vaderland, schreef Søren Kierkegaard. De Deense filosoof, die 200 jaar geleden werd geboren, riep op tot een ‘sprong in het bestaan’.

Voor Kierkegaard is het leven geen ‘zijn’, maar een wording, beweging. Op ieder mens wordt een appèl gedaan om eerlijk te worden tegen zichzelf, ongeacht de angst die dit met zich meebrengt.

'Er niet "zijn" zoals een dier er "is", maar moeten "worden" – als dat besef tot een mens doordringt is het alsof de grond onder zijn voeten wordt weggeslagen. En dan is de neiging om zich vast te grijpen aan iets dat vallen lijkt te voorkomen onweerstaanbaar. Geld, bravoure, schoonheid, genot, het vaderland, denksystemen, macht… Maar dragen doet het ons niet. Iemand die zichzelf wordt moet uiteindelijk afzien van de zekerheid van welk vloertje dan ook.’

‘Beweging’ is het sleutelwoord in het werk van Kierkegaard, dat deels is verschenen onder pseudoniemen, waaronder Climacus en Anti-Climacus.

‘In het menselijk bestaan draait alles om hoe tijd en eeuwigheid zich tot elkaar verhouden. Waar ze elkaar raken, gebeurt het. Het Ogenblik: de tijd wordt vol van eeuwigheid. Climacus ziet heel helder in dat hij daar als denker niet bij kan. Anti-Climacus schrijft vanuit het perspectief van iemand die "weet" heeft van dat Ogenblik, iemand die gelooft, die het paradoxale bestaan niet alleen analyseert, maar die ook het vertrouwen, de overgave aan God kent. Kierkegaard schrijft in zijn dagboek hoe blij hij is met deze twee pseudoniemen. Maar hij identificeert zich niet met één van beide personages. Juist tussen die twee ontstaat een ruimte waarin hij zichzelf situeert.’

Meer lezen over deze filosoof die de ‘wording’ centraal stelt in zijn filosofie? Lees dan Historisch Profiel: Kierkegaard (volledig toegangelijk voor leden).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.