Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2016

Train je lichaam, maar doe het achteloos

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Stephan Sanders

We trainen ons lichaam om indruk te maken. Stephan Sanders leerde dat het anders kan.
 
De filosoof Frits Staal is bij de eerste ontmoeting een legende voor mij. Legende, afgeleid van het Latijn ‘legenda’, het gerundivum, met als betekenis ‘wat gelezen moet worden.’ Ik was als jongen een boekenwurm, zoals dat heet. Ik leek niet op Kafka’s Gregor Samsa, ik geloofde niet dat ik een insect was, of een wormachtig lichaam had, maar wel dat boeken het meeste geschikte voedsel waren voor mijn hoofd en geest. Het lichaam leek me typisch zoiets wat het gewoon moest ‘doen’, zoals je dat van een stofzuiger zegt. Aan/uit. Niet meer naar omkijken, wanneer niet strikt noodzakelijk. Veel later, als filosofiestudent, begon ik te begrijpen dat je niet alleen boeken, maar ook lichamen kon ‘lezen’. Dat een legende niet per se iets onstoffelijks is dat je kunt begrijpen, maar dat zoiets of -iemand ook een lichamelijke kwaliteit kan bezitten. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.