Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2015

‘Zonder kennis van de tien geboden ben je verdwaald in deze wereld’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gwendolyn Bolderink
Redacteur Filosofie Magazine

We verkennen nieuwe manieren om onze liefdesrelaties vorm te geven, vinden vloeken gewoon en we controleren zelfs op zondag onze werkmail. Zijn de tien geboden nog wel van deze tijd? Filosofen Hans Achterhuis en Maarten van Buuren vinden van wel, omdat ze een diep inzicht geven in de mens en zijn wereld. Plus: drie portretten van de moderne worsteling met de oude leefregels.

Na een jaar, misschien twee, verbleekt de liefde uit het begin van een huwelijk. ‘En dan moet je die liefde elders zoeken.’ Volgens filosoof en literatuurwetenschapper Maarten van Buuren is het liefdeshuwelijk de voornaamste oorzaak van overspel. Wat betekent dit voor het gebod ‘Gij zult niet echtbreken’? Samen met filosoof, theoloog en voormalig Denker des Vaderlands Hans Achterhuis schreef hij Erfenis zonder testament, een moderne reflectie op een eeuwenoude erfenis.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.