Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2015

Patricia Churchland: 'Liefde is niets anders dan een DNA-match'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Lianne Tijhaar
Filosoof, schrijver

We zijn ons brein, vindt ook ’s werelds meest befaamde neurofilosoof Patricia Churchland. Maar dat maakt ons niet minder bijzonder.

'Ooh gosh, I love you!’ roept Patricia Churchland naar twee spelende honden, die direct op haar afstevenen als we de tuin van haar hotel in lopen. De Amerikaanse neurofilosoof is vijf dagen in Nederland, volgeboekt met lezingen over haar werk, waarmee ze wereldwijd het denken over de menselijke ziel op z’n kop zette. Ze houdt van de natuur, vertelt ze. Churchland groeide op als boerendochter in het uitgestrekte landschap van British Columbia, waar ze zich al liet meeslepen door de grote vragen van het leven: waarom zijn we zoals we zijn? Wat gebeurt er als je je dingen herinnert nadat je ze eerst vergeten was? Ze zag haar grootmoeder wegzakken in hevige dementie en wilde begrijpen wat er precies aan de hand was. Op dat moment leek filosofie bij uitstek de studie waar ze met haar vragen terechtkon.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.