Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2015

De taal als po(i)etische kracht

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Paul van Tongeren & Taco Schreij

De overeenkomst tussen Fernando Pessoa en Friedrich Nietzsche: voor beiden openbaart de werkelijkheid zich alleen vanuit de veelheid van perspectieven op die werkelijkheid. Oswaldo Giacoia Junior slaat een brug tussen het oeuvre van Nietzsche en het poëtisch universum van Fernando Pessoa.

Ik heb het altijd verworpen dat men mij zou begrijpen. Begrepen-worden is jezelf prostitueren. Ik heb liever dat men mij serieus neemt als wat ik niet ben, en op een nette en natuurlijke manier als mens niet kent.
Bernardo Soares (2005: 149)
 
Theatrale personages
In zijn voortreffelijke essay Noch einmal Ariadne beschrijft Jörg Salaquarda een manier om de zogenaamde ‘waanzinsbriefjes’ van Friedrich Nietzsche op hermeneutische wijze te benaderen, zonder daarbij het wezenlijke verband tussen leven en werk en tussen filosofie en psychologie uit het oog te verliezen. Met de vele al te gemakzuchtige, psychologiserende analyses in het achterhoofd, aan de hand waarvan avontuurlijke pogingen worden ondernomen diepgravende psychoanalyses van Nietzsche te maken, reconstrueert Salaquarda met grote volharding het geleidelijke en onomkeerbare proces van het uiteenvallen van de subjectieve identiteit van Friedrich Nietzsche als empirisch individu. Zo lukt het hem om nauwgezet de van alle werkelijkheid en betekenis losgeraakte draden van de personages uit de waanzin te verbinden met de mensen, ontmoetingen en gebeurtenissen die cruciaal zijn geweest voor het voeden van Nietzsches heldere denken.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.