Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2015

De estafette: Het goede zwijgen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jaap van der Does

Negentien, twintig jaar was ik toen ik bij Boekhandel Erasmus te IJmuiden een exemplaar kocht van Wittgensteins Tractatus logico-philosophicus. De boekhandel lag dicht bij de stadsparkrotonde, vanuit de lucht gezien de ijzeren ring aan het anker met de Lange Nieuwstraat als meer dan saaie steel. Toch, dit boek kon daar worden gekocht. Het was de editie met links de Duitse tekst en rechts de vertaling van W.F. Hermans. Dat hielp. Het boek fascineerde mij onmiddellijk, al begreep ik er weinig van. Het boek fascineert mij nog steeds, al biedt het veel dat inmiddels onhoudbaar is gebleken. Belangrijke ideeën ontlenen hun diepte niet aan waarheid.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.