Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2015

De bureaucraat zit in ons allemaal

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René ten Bos
filosoof, hoogleraar

‘Ik wil bureaucratie beslist niet associëren met saaiheid’, zegt managementfilosoof René Ten Bos. Maar goed ook, want we zijn allemaal inktschijters.

Waar macht is, is inkt. En waar inkt is, is macht. Macht moet, wil ze werkzaam zijn, op een ondergrond – aanvankelijk steen, tegenwoordig papier – 
ingebrand worden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor dat inbranden, duid ik aan als ‘inktschijters’. Het Nederlands kent weliswaar het woord ‘pennenlikker’, maar dat voldoet minder goed. ‘Pennenlikker’ is een scheldwoord dat we gebruiken om een bepaald type kantoorbediende aan te duiden dat dom, duf en saai wordt gevonden. Ik wil bureaucratie beslist niet associëren met saaiheid. Onder ‘inktschijter’ versta ik niet zozeer de kantoorbediende, maar meer ‘de bureaucraat’ in het algemeen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.