Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2015

'Het was bevrijdend om te ervaren dat ik niet mijn gedachten ben’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Suzanne van den Eynden en Carolien van Welij

Een reeks tegenslagen dreef Stine Jensen van de westerse naar de oosterse filosofie. ‘De spirituele reis die ik heb ondernomen, werkte helend.’

'Dit is een boek vanuit het hart en minder vanuit het hoofd’, zegt Stine Jensen. De filosoof en literatuurwetenschapper verdiepte zich in de wereld van yoga, goeroes en oosterse filosofie. Haar ervaringen beschrijft ze in Go East! Een filosofe reist door de wereld van mindfulness, yoga en spiritualiteit, dat in november 2015 verschijnt. 
In een Amsterdams café vertelt Jensen hoe haar ervaringen met mindfulness, yoga en spiritualiteit leidden tot een ‘warmere’ manier van denken, die minder draait om logisch kloppende gedachten dan om empathie en verbinding zoeken. Die ervaringen leidden ook tot een boek waarin ze filosofie meer beoefent dan beschrijft. Een gesprek waarin ze gaandeweg tot de essentie komt van wat dit boek zo anders maakt dan haar voorgaande werk.

In het voorwoord van Go East! Beschrijft u dat u opiniemoe was, terwijl u zelf als ‘beroepsbeoordelaar’ een deel van uw brood verdiende met meningen geven. Wat was er gebeurd?
‘Ik begon me eraan te storen dat er zoveel meningen over elkaar heen buitelden zonder enige duiding of reflectie. Op Twitter natuurlijk, maar ook in kranten. Zelf ken ik die verleiding van meningen maar al te goed. Op mijn eerste opiniestuk in NRC Handelsblad – tegen de “bimboficatie” van de samenleving, in reactie op het boek Stout van Marlies Dekkers en Heleen van Royen – kreeg ik de ene reactie na de andere. Zelfs tot in de Tweede Kamer werd het debat gevoerd. Het voelt best lekker om zo’n kracht te hebben losgemaakt.
 
Maar het genre opinie heeft tegelijkertijd iets parasitairs: je moet altijd iets kritisch te mopperen hebben. Je schrijft geen opiniestuk over een fantastische ontdekking die je hebt gedaan. En na een paar jaar begon dat te knagen. Waren die opiniestukken en columns nu gewoon een retorische oefening, of was ik me daadwerkelijk tot een onderwerp aan het verhouden?’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.