Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
29-09-2015

Paul Verhaeghe: 'We zijn hypercompetitieve wezens geworden'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
‘Nooit had de westerse mens het zo goed, nooit voelde hij zich zo slecht.’ In zijn boek Identiteit analyseert de Gentse psychoanalyticus Paul Verhaeghe het onbehagen dat hij om zich heen bespeurt. De boosdoener is volgens hem het heersende neoliberalisme. ‘Enkel de economie telt nog’. 

'In de tweede helft van de vorige eeuw, na de ineenstorting van de grote ideologieën, groeide de overtuiging dat onderwijs waardenvrij moest zijn. Onderwijs mocht je niet meer gebruiken voor indoctrinatie. Zo kwam het zogenaamde competentiegerichte onderwijs in de mode. De leerling moest voortaan ondernemer worden van zichzelf, en werd daar ook op afgerekend. Succes en falen had hij voortaan aan zichzelf te danken.'

Die overtuiging is tegenwoordig doorgeslagen, stelt Verhaeghe. Het populairste scheldwoord op het schoolplein is inmiddels loser. En het gaat hand in hand met comsumptiedrang. 

'Jonge mensen zijn alleen maar bezig met hoe ze aan de nieuwste smartphone kunnen komen. Als ze er eentje hebben van twee jaar oud zijn ze beschaamd. Het neoliberalisme is veel dieper in de samenleving doorgedrongen dan wij doorgaans beseffen. Het nieuwe, dwingende neoliberale verhaal vertelt ons dat wij hypercompetitieve wezens zijn, enkel uit op ons eigen voordeel en succes. Daar gaan wij ons naar gedragen.'

Deze hypercompetitiviteit ziet Verhaeghe niet alleen in het onderwijs, maar vooral ook op de werkvloer. Lees het volledige interview (toegankelijk voor leden).

Op 26 november 2015 spreekt Paul Verhaeghe tijdens ons evenement Nederland op de sofa over onze problemen met autoriteit: waarom kunnen we daar niet meer mee omgaan?

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.