Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
23-09-2015

Misverstand in Moskou

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Simone de Beauvoir

‘Ik val om van vermoeidheid’, zei ze.
‘We zijn er bijna.’
‘Het is geen pretje, ouder worden.’
Masja had haar bij de arm genomen.
‘Vooruit! Jullie zijn allebei nog zo jong.’
Dat zeiden mensen vaak tegen haar: Je ziet er jong uit, je bent nog jong. Een dubbelzinnig compliment dat aankondigt dat er zware tijden voor de deur staan. Jong blijven, dat is levenslust, blijmoedigheid, tegenwoordigheid van geest behouden. Dus wat een oud mens kan verwachten is: sleur, somberheid, kindsheid. Ze zeggen: ouderdom bestaat niet, het is niets; of ook: het is heel mooi, heel ontroerend; maar als ze ermee te maken krijgen, verhullen ze hun oud-zijn schroomvallig met woorden die liegen. Masja had gezegd: u bent nog jong, toch had ze Nicole bij de arm genomen. Eigenlijk kwam het door haar dat Nicole sinds ze hier was haar leeftijd zo sterk voelde. Het drong tot haar door dat ze was blijven vasthouden aan het beeld dat ze van zichzelf had toen ze veertig was: ze herkende zichzelf in de sterke jonge vrouw die Masja was; temeer omdat ze ervaring en gezag uitstraalde, even rijp was als Nicole: ze waren gelijkwaardig. Vervolgens herinnerde een gebaar, een stembuiging, een voorkomendheid haar er opeens aan dat er tussen hen een leeftijdsverschil bestond van twintig jaar – dat ze zestig was.
‘Wat een drukte!’ zei André.
De bar was rokerig en rumoerig. Er was één tafeltje vrij, ingeklemd tussen jonge Amerikanen die hard lachten en Fransen van middelbare leeftijd die luidruchtig grappen maakten. Een groep West-Duitsers – alleen westerse valuta’s werden geaccepteerd – zong in koor. Er draaide een jazzplaat die je nauwelijks hoorde. Maar het was aangenaam weer de smaak van whisky te proeven, met dezelfde sfeer als zulke avonden in Parijs, met André, met Philippe. (Het was warm daarginds; ze zouden er op een caféterras in Montparnasse gezeten hebben.)
‘Vind je het fijn terug te zijn in het Westen?’
‘Voor even, ja.’
André had er tijdelijk mee gebroken. Hij had niemand geschreven; alleen maar een paar woorden die hij op de laatste brief van Nicole aan Philippe had gekrabbeld. Hij glimlachte als zij ’s ochtends onverdroten een Humanité van een paar dagen geleden kocht. Zo ging het altijd als hij op reis was. Hij vergat Parijs gemakkelijk, zijn wortels lagen er niet.
‘Feestende afvaardigingen! Dat is erger dan een pruikenmakersbruiloft!’ zei hij ontstemd.
‘Wil je dat we weggaan?’
‘Natuurlijk niet.’
Hij bleef om Nicole een plezier te doen; maar hij zou geen zin hebben om nog eens terug te gaan; Masja ook niet, ze zat er niet op haar gemak. (Geen Russen hier; behalve twee zwaar opgemaakte vrouwen die duidelijk het geluk zochten). Toch was het een prettige plek die open – nou ja, op een kier – stond voor de wereld. Een lange zwarte man in een rood hemd was in zijn eentje gaan dansen, en mensen gaven het ritme aan door in hun handen te klappen.
‘Hij danst verdraaid goed’, zei Nicole.
‘Ja.’
André leek met zijn gedachten elders. Hij had al een paar dagen last van een tic: hij drukte een vinger tegen zijn wang ter hoogte van zijn boventanden.
Wat ongeduldig zei ze: ‘Heb je pijn? Ga naar een tandarts.’
‘Ik heb geen pijn.’
‘Waarom voel je dan voortdurend aan je wang?’
‘Ik controleer of het geen pijn doet.’
Hij had een periode gehad dat hij, met de blik strak op de wijzers van zijn horloge, twintig keer per dag zijn pols voelde. Kleine hebbelijkheden, niet ernstig, maar die toch een teken zijn. Waarvan? Dat je aan het aftakelen bent, dat kindsheid op de loer ligt. Kindsheid. Ze kende de omschrijvingen in de Larousse uit haar hoofd, waarvan de tegenstelling haar had getroffen. Jeugdigheid: de eigenschap jeugdig te zijn. Kindsheid: verzwakking van lichaam en geest als gevolg van ouderdom.

Dit is een hoofdstuk uit Simone de Beauvoirs novelle 'Misverstand in Moskou'. Wij verloten vijf exemplaren onder onze lezers! Wilt u kans maken op dit boek? Stuur dan voor 28 september een e-mail met uw naam en adres naar filomag@veenmedia.nl o.v.v. 'Misverstand in Moskou'. Winnaars krijgen uiterlijk woensdag 30 september bericht. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.