Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2015

Leszek Kołakowski en de rol van de duivel

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Paul van Tongeren

Het kwaad is er – het is nooit volledig uit te bannen, zo luidt de boodschap van Leszek Kołakowski. Daarom spreekt hij over het kwaad in termen van de duivel. Wijsgerig ethicus en theoloog Paul van Tongeren bespreekt Kołakowski’s opvattingen over de duivel en laat zien hoe wij hier ook nu nog van kunnen leren.
 

‘In een tijd dat God het toelaat […] dat de atheïsten in alle landen en koninkrijken zich vol fierheid kunnen verheffen, in een dergelijke tijd moet de satan wel een enorme macht over de zielen hebben.’ Leszek Kołakowski citeert kardinaal de Bérulle en suggereert dat er goede redenen zijn om de duivel in onze tijd ter sprake te brengen. Tegen die achtergrond probeer ik drie vragen te beantwoorden: (1) wat zijn de kenmerken van de duivel? Wie is hij en wat doet hij? (2) hoe doet hij het? En (3) waarom is het van belang dit te zien? Wat kunnen wij ervan leren?
 
Kołakowski is goed geïnformeerd over de duivel. Hij heeft hem naar het schijnt persoonlijk ontmoet of was althans aanwezig op de persconferentie die de duivel gaf op 20 december 1963 in Warschau (1969, p. 48-61). Maar ook als hij die persconferentie zou hebben verzonnen, heeft hij zich beslist grondig verdiept in auteurs die de duivel van dichtbij hebben gezien en gevoeld.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.