Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2015

De estafette: 1859

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Geurts

Er zijn mooie en lelijke theorieën. Een mooie theorie is als duct tape: eenvoudig, maar op talloze manieren te gebruiken. Een lelijke theorie is als een horloge: ingewikkeld en slechts voor één of twee doeleinden geschikt. De mooiste theorie van allemaal verscheen in 1859 onder de imposante titel ‘On the origin of species by means of natural selection, or the preservation of favoured races in the struggle for life.’
 
Darwins theorie van natuurlijke selectie is uiterst eenvoudig, op het triviale af, en bevat drie ingrediënten. (1) Variatie: vanwege mutaties, geslachtelijke voortplanting en andere factoren hebben organismen eigenschappen die variëren; sommige konijnen rennen bijvoorbeeld harder dan andere. (2) Reproductie: veel van deze eigenschappen zijn erfelijk; het feit dat moeder konijn hard kan rennen vergroot de kans dat haar kinderen hetzelfde talent hebben. (3) Selectie: naarmate een organisme beter aan zijn omgeving is aangepast, heeft het een grotere kans om te overleven en voor nakomelingen te zorgen. Hierdoor hebben eigenschappen die een betere ecologische pasvorm verlenen meer kans om aan de volgende generatie te worden doorgegeven. In feite selecteert de habitat dus die eigenschappen die het overleven bevorderen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.