Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
31-08-2018

Weekendlijstje: Opnieuw beginnen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gwendolyn Bolderink

De vakantie geeft ons de mogelijkheid afstand te nemen van ons leven. Nu september begint, proberen we dit nieuwe ritme vast te houden. Zijn we in staat een streep te zetten door het verleden en onszelf te veranderen? Dit weekendlijstje: filosofen over het maken van een nieuw begin.


1. Radicale breuk


‘Echt opnieuw beginnen is slechts weggelegd voor de enkeling die bereid is radicaal te breken met zichzelf, zijn omgeving en verleden’, stelt Denker des Vaderlands Marli Huijer. Als we ontevreden zijn met onszelf of ons leven, verlangen we ernaar een nieuwe start te maken. We beginnen hoopvol maar na verloop van tijd blijkt er weinig veranderd. Volgens Huijer komt dit door een verlangen naar continuïteit. Als we een nieuw begin willen maken, vereist dit vaak een drastische verandering waardoor de kans bestaat dat we onszelf verliezen.

Kunnen we onze identiteit behouden als we opnieuw willen beginnen? (volledig toegankelijk voor leden)
 

2. Schone lei


Kunnen we radicaal breken met het verleden? Filosoof Paul van Tongeren beweert van niet. Laten we stoppen met roken als voorbeeld nemen. ‘Zo lang iemand zegt “ik ben gestopt met roken” zit hij vast aan het roken. Hij is voortdurend bezig om niet een sigaret op te steken.’ Zo werkt het ook met opnieuw beginnen. Als je probeert een nieuwe start te maken, zit je vast aan diezelfde geschiedenis.

Lees meer over het loslaten van het verleden (volledig toegankelijk voor leden)


3. Vertwijfeling


Vertwijfeling over het maken van een nieuwe start, is een teken van vrijheid. De moderne mens is bevrijd van tradities en heeft steeds meer zijn leven in eigen hand. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee die kan leiden tot eindeloos afwachten. Neem ik die nieuwe baan? Verbreek ik mijn relatie? Maar om echt de schrijver van je eigen leven te zijn, moet je een keuze maken. Het openhouden van alle mogelijkheden is een beperking van je vrijheid.

Lees meer over de vertwijfeling van de moderne mens (volledig toegankelijk voor leden)


4. Onafgebroken opnieuw beginnen


‘Filosofie is een onafgebroken opnieuw beginnen’, stelt filosoof Valentin Mudimbe. Mudimbe ziet deze eeuwige veranderlijkheid ook in het concept ‘identiteit’. ‘Een mens is geen statisch ding. We kunnen altijd weer opnieuw beginnen.’ Concepten zoals ‘Afrika’ of ‘de Afrikaanse identiteit’ zijn gecreëerd door antropologen, filosofen en missionarissen. Ze zijn producten van het Westen, die we kunnen veranderen.

Lees meer over Valentin Mudimbes filosofie (volledig toegankelijk voor leden)

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.