Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2015

Paul Verhaeghe: 'Zonder autoriteit geldt het recht van de sterkste'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Lianne Tijhaar
Redacteur Filosofie Magazine

In Nederland is autoriteit ingeruild voor ‘moet kunnen’. Volgens de Belgische psychoanalyticus Paul Verhaeghe een dwaalspoor, dat juist leidt tot arrogantie bij machthebbers. Hij pleit voor een nieuwe autoriteit, opgebouwd van onderop. De opkomst bij politieke verkiezingen slinkt elk jaar, verdachten gaan steevast in hoger beroep, patiënten gaan voor een second opinion bij een tweede arts te rade, en kinderen zijn brutaler dan vroeger. En maakt iemand zonder vervoersbewijs in de trein bonje met de conducteur, dan houdt de hele coupé zijn mond. Wat is er aan de hand in Nederland? Volgens psychoanalyticus Paul Verhaeghe is autoriteit in onze samenleving verloren gegaan. En dat is een probleem, want we kunnen niet zonder – maar terug naar het klassieke patriarchale gezag willen we ook niet. In september verschijnt zijn boek Autoriteit, waarin hij pleit voor een andere vorm van autoriteit, die zich nu al stilaan aan het ontwikkelen is.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.