Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2015

Het feest van de buik

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Eindredacteur Filosofie Magazine

Babymoon en gendercake – twee woorden die voor het eerst in Van Dale worden opgenomen. Wijzen de nieuwe woorden op een nieuwe tijd? Florentijn van Rootselaar over de zwangerschap als feest.Zwanger in 2009. De eigenaar van het restaurant houdt de deur voor ons open, zijn vrouw staat er ook al bij, de kok komt de keuken uit, felicitaties volgen, er wordt overlegd over het beste menu… Na de maaltijd verlaten we het restaurant met een fles limoncello die al gedronken moet worden voor ons kindje is geboren – het is feest.

Goed, we waren in een Italiaans restaurant, maar dat verklaart die uitgelatenheid niet. Dit is de nieuwe zwangerschap: onze vrouwen hullen zich niet meer in de positiekleding waar onze moeders zich nog in verborgen. (Een grove generalisatie, misschien. Maar ik hoop aan te tonen dat er op z’n minst een nieuwe tendens is ontstaan.) De zwangerschap is publiek geworden: zichtbare buiken, kleding die de buiken zelfs benadrukt, zeker sinds een hoogzwangere Demi Moore in 1991 naakt op de cover van Vanity Fair poseerde, waarmee ze een trend zette die tot op heden voortduurt en die sinds de selfiecultuur en Instagram is gedemocratiseerd. De zwangerschap is ook in het teken komen te staan van het zwangere lichaam dat vertroeteld moet worden, met yoga, massage en wellness. Het feest begint niet met de geboorte; de zwangerschap zelf is al een feest.

Wie een kind verwacht, begrijpt dat de zwangerschap zelf al een feest is. Ik geef het toe: mijn perspectief is dat van de man, die noch de misselijkheid van het begin, noch het ongemak van het eind van de zwangerschap, noch de pijnlijke bevalling heeft meegemaakt. Vol verwachting ben je over wat komen gaat, maar ook voel je een blijdschap over de zwangerschap zelf, over het wonder van de buik. Maar hoe dat feest te vieren? We kenden de traditie van beschuit met muisjes voor als het kind geboren is, we vierden het doopfeest, maar een zwangerschapsfeest? Het feestgevoel was er wel, maar het feestje ontbrak.

Gendercake

En toen waren daar Amerikaanse ‘tradities’ die bleken te voorzien in de behoefte aan een feest. Ze veroveren ook Nederland, zo blijkt uit de nieuwe Van Dale die in oktober verschijnt: daarin opgenomen zijn woorden als ‘babymoon’ en ‘gendercake’ – feestelijke etappes in de zwangerschap. Eerst was een babymoon iets voor de sterren (en voor prinsen en prinsessen, Kate en William maakten de reis), maar ondertussen doet het volk ook mee, al weet ik niet of er precieze cijfers zijn. In elk geval spreken de bladen voor aanstaande moeders erover, en hebben steeds meer bakkers een gendercake in hun assortiment – ook in Nederland. En zelfs al gaan we niet massaal op babymoon, al snijden we niet allemaal een gendercake aan, toch is de geest van de tijd veranderd, zo merkt iedereen die zelf zwanger is geweest. En dat is even goed merkbaar als je in het Vondelpark loopt in de zomer als wanneer je even verderop de aanstaande moeders ziet zitten op het terras in de Bosboom Toussaintstraat, waar Nederlands bekendste verloskundige Beatrijs Smulders haar zwangerschapsimperium heeft gevestigd.

Wat is er veranderd, nu de zwangerschap zelf wordt gevierd? Nu die voorheen onbenoemde, verborgen periode steeds meer eigen feesten kent die nu zelfs zijn opgenomen in het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal? Ik hoop aan te tonen dat we ook in onze seculiere tijd sacrale momenten kennen. Maar dit is geen sacraliteit die ons verwijst naar iets onaards, iets immaterieels. De materie zelf – de buik, de buik van de aanstaande moeder – verschijnt aan ons als iets buitengewoons, als iets wonderbaarlijks. De moeder is niet alleen de nederige drager van een kind, zoals ze in de geschiedenis te vaak is voorgesteld. Maar ze is ook meer dan louter de meest geliefde persoon. Ze is… Ik zal proberen er woorden voor te zoeken.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.