Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
10-07-2015

Historisch profiel: Thoreau

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Maarten Meester
filosoof, literatuurwetenschapper, publicist

Henry D. Thoreau verklaarde zich onafhankelijk van de Amerikaanse samenleving en trok zich terug in zijn hut. De natuur werd er zijn leermeesteres.

Wars van de materialistische en oppervlakkige Amerikaanse samenleving trok Thoreau zicht terug  in de bossen, op de oevers van het meer Walden. Hij deed een experiment met zichzelf als proefpersoon: wat zijn de noodzakelijke levensbehoeften?

‘Verrassend genoeg zette Thoreau die stap mede in de voetsporen van Immanuel Kant (1724-1804), de filosoof die stelde dat wij ‘de wereld slechts kennen voor zover die zich aan  onze kenvermogens voordoet’. Het belangrijkste wat Thoreau onder invloed van Kant leerde is dat de situatie waarin je leeft je kenvermogens stuurt.

Volgens Amerikaans essayist James Russell Lowell (1819-1891) was Thoreaus vertrek naar de natuur nauwelijks een echt experiment of zoektocht te noemen.

‘Lowell vond Thoreaus trek naar de wildernis überhaupt een grote pose: "Hij sprak altijd over afstand nemen van de wereld, maar hij moest steeds dichtbij genoeg zijn, ja, bij de Concord-hoek, om te weten wat voor indruk hij daar maakte.”’

Hoe terecht is deze kritiek op Thoreau? Lees het hier (volledig toegankelijk voor leden)

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.