Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2015

Pleidooi tegen volmaaktheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Gentechnologie gebruiken om mensen te verbeteren: het is een gevaarlijk idee volgens de Amerikaanse filosoof Michael Sandel. ‘Als je de mens zo verandert dat hij beter in de samenleving past, maak je hem tot een ding.’
 
Shenzhen, China, 2015. Onderzoekers verzamelen DNA van mensen met een hoog IQ. De data – big data, het gaat om materiaal uit de hele wereld – worden in hun computers geanalyseerd om zo het geheim van de menselijke intelligentie te doorgronden. Het doel: gentechniek op de markt brengen waarmee ouders slimme baby’s kunnen krijgen. 

In 2013 verscheen de documentaire DNA Dreams over het Bejing Genomics Institute - het grootste genetische onderzoeksinstutuut ter wereld aan de rand van Shenzhen. 


‘Het is een nieuw hoofdstuk in de duistere geschiedenis van de eugenetica’, reageert Michael Sandel, de Harvardprofessor die beroemd werd door zijn toegankelijke filosofiecolleges voor een zaal met meer dan duizend studenten; miljoenen mensen bekeken de colleges vervolgens online. Sandel, die in 2001 zitting nam in de toen pas gevormde President’s Council on Bioethics, heeft een uitgesproken kritische opvatting over gentechnologie, zo blijkt ook uit zijn Pleidooi tegen volmaaktheid. Een ethiek voor gentechnologie. Het is een visie die hij ook zal verwoorden in De volmaakte mens, de VPRO-serie over de toekomst van onze soort.

We zitten in clubfauteuils, in de bar van het Waldorf Astoria, de Amsterdamse vestiging. De muziek staat te hard, en naast ons schudt de barman de cocktailshaker met ijsblokjes. Sandel buigt zich – vriendelijk én professioneel als hij is – dichter naar het opname-apparaatje. Waarom hij zo kritisch is over het onderzoek in Shenzhen? ‘Ten eerste omdat het uitgaat van het idee dat het mogelijk is intelligentie vast te leggen in termen van IQ, iets meetbaars dat een genetisch correlaat kan hebben. Dat wijst op een verkeerd begrip van de intellectuele kwaliteiten die belangrijk zijn, die gecultiveerd en geprezen moeten worden. Daar zullen we het nog wel over hebben. Maar zelfs als het mogelijk was menselijke intelligentie zo te beschrijven, is het verkeerd…’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.