Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
07-06-2015

De erfenis van Alan Turing

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bram Zijlstra

Precies 61 jaar geleden stierf Alan Turing nadat hij zichzelf vergiftigde met een appel. Turing was in vergetelheid geraakt bij het grote publiek, maar mede door de film The Imitation Game, waar zijn rol in de Tweede Wereldoorlog werd verfilmd is hij in aanzien gestegen. Het succes van de Engelse computerwetenschapper, filosoof en bioloog in het kraken van de code van de Duitse communicatie was slechts een deel van zijn genialiteit. Wat is de erfenis van Turing?
 

Turingmachine

De turingmachine is een gedachte-experiment over de werking van computers. De machine is een apparaat dat symbolen manipuleert op een stuk tape en bepaalde regels volgt.


Een voorbeeld van een turingmachine

De turingmachine volgt simpele regels als ‘ga als op plek 6 een 0 staat naar links en maak van de 0 een 1.’ Turings machine werd de blauwdruk voor de computer. Alles wat een moderne computer doet kan de turingmachine ook doen. Het idee van de turingmachine werd een van de fundamenten voor het functionalisme, de filosofische theorie dat de werking van ons brein te vergelijken is met software.
 

Turing molecule

Turing was gefascineerd door het idee dat er een wiskundige basis voor menselijke intelligentie was. In 1952 publiceerde hij het artikel ‘The Chemical Basis for Morphogenesis’, waarin hij liet zien hoe mathematische principes konden uitleggen hoe bij embryo’s identieke cellen uiteindelijk van elkaar gaan verschillen. Turings idee was een enorme doorbraak. Voor het eerst konden wiskundige benaderingen laten zien hoe simpele vergelijkingen tot complexe systemen konden leiden. Deze zelfde formules lieten zien dat dit principe van zelforganisatie overal in de natuur te vinden was: van de strepen van een zebra tot de hoopvorming van zand in een woestijn. Pas afgelopen jaar is het wetenschappers gelukt om empirisch bewijs te vinden voor deze theorie van Turing.
  

Turingtest

Kunnen machines denken? Volgens Turing was dit een moeilijk te beantwoorden vraag. Hij bedacht een gedachte-experiment, het Imitatie Spel. Stel je een spel voor met drie spelers, waarbij ‘speler een’ moet achterhalen wie van speler twee en drie een computer is. De computer probeert zo menselijk mogelijk over te komen, om ‘speler een’ te misleiden. Als de computer in staat is om dit vaker wel dan niet te doen, moeten we volgens Turing zeggen dat deze computer kan denken.


Supercomputer Watson van IBM die mensen verslaat in Jeopardy!

De turingtest geeft een suggestie van hoe we intelligent gedrag kunnen definiëren en legde een belangrijke basis voor kunstmatige intelligentie. Hoewel nog geen computer de turingtest heeft doorstaan zijn er al supercomputers die steeds dichterbij komen. Zo heeft in 2011 de computer Watson menselijke tegenstanders verslagen in de spelshow Jeopardy!

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.