Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
04-06-2015

De twintigste eeuw en eenentwinstigste eeuw

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René Gude
Voormalig Denker des Vaderlands

'De prijs die we betalen voor objectieve, voor iedereen geldende kennis, is vervreemding'. Log in of word lid van filosofie.nl om het volledige college (41 minuten) te beluisteren. In het vijfde en laatste deel van de Kleine geschiedenis van de filosofie spreekt René Gude over de twintigste en eenentwintigste eeuw.

In de vorige eeuw scheidt de wetenschap zich volledig af van de filosofie. Dit leidt er toe dat de filosofie zich gaat richten op de taal die we gebruiken om over kennis (fysica) en moraal (ethiek) te spreken. Alle filosofie in de twintigste eeuw is op de een of andere manier taalfilosofie. De wetenschapsfilosofie bijvoorbeeld, richt zich op het zo objectief mogelijk verwoorden van de wetenschappelijke experimenten en de resultaten die deze opleverden. Maar gedurende de eeuw steekt relativisme de kop op: is zo'n objectieve taal wel mogelijk? Ludwig Wittgenstein spreekt over 'meaning is use'. Het postmodernisme kondigt het einde van de grote verhalen aan. 
Maar in de eenentwintigste eeuw roept het resultaat van het twintigste-eeuwse denken, scepticisme, een voorzichtige tegenreactie op. Door het einde van de grote verhalen zijn er geen collectieve verbindingen meer. Het individu staat alleen - moraal wordt gereduceerd tot privémoraal, en 'jezelf zijn' is het hoogste goed. Filosofen als Charles Taylor en Martha Nussbaum zoeken naar nieuwe verbanden. Log in om hieronder de link naar het volledige college te kunnen afspelen.

 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.