Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
04-06-2015

Negentiende eeuw

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René Gude
Voormalig Denker des Vaderlands

'Onmondigheid is weliswaar aangeboren, maar als je die naïviteit meesleept in je volwassenheid, is dat jou persoonlijk aan te rekenen.' Log in of word lid van filosofie.nl om het volledige college (47 minuten) te beluisteren. In het vierde deel van de Kleine geschiedenis van de filosofie spreekt René Gude over de negentiende eeuw.

Aan het einde van de achttiende eeuw ontstaat er een niet te stuiten vrijheidsbeweging waardoor de macht opnieuw aan de burger en het volk toekomt. De filosofie stelt zich hier dan ook op in en maakt het volgens Gude tot haar expliciete doel om het volk sterk genoeg te maken om de nieuw verkregen vrijheid te dragen. De positie van God wordt steeds meer wankel - vooral ook door de evolutietheorie van Charles Darwin. Friedrich Nietzsche verklaart God zelfs dood.  Log in om hieronder de link naar het volledige college te kunnen afspelen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.