Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
04-06-2015

De Middeleeuwen & de Renaissance

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René Gude
Voormalig Denker des Vaderlands

'De termen "nieuw" en "revolutie" zijn in de Middeleeuwen geen aanbeveling.' Log in of word lid van filosofie.nl om het volledige college (53 minuten) te beluisteren. In het tweede deel van de Kleine geschiedenis van de filosofie spreekt René Gude over de Middeleeuwen en de Renaissance.

Het Romeinse Rijk stort in, en het christendom is de nieuwe bindende kracht binnen Europa. Ook de filosofie stelt zich in dienst van het evangelie. Vooral theologen beoefenen filosofie; ze richten zich voornamelijk op logica en ethica. Hun vragen: tot op welke hoogte zijn rede en geloof met elkaar in overeenstemming te brengen? Zijn er argumenten voor het bestaan van God? Fysica of natuurfilosofie komt er bekaaid van af: hoe de wereld in elkaar steekt, lezen we wel in de Bijbel. Kenmerkend is ook de 'universaliënstrijd' - verwijzen de algemene begrippen die wij aan de dingen geven (de boom, het paard) ook naar dingen in de werkelijkheid? 

De Aristotelische filosofie blijft levend in de Arabische traditie, wat uiteindelijk ook in Europa in de Middeleeuwen leidt tot een herwaardering van Aristoteles. Thomas van Aquino is hierin een sleutelfiguur. 

In de Renaissance zien we hoe de blik zich weer richt op het ondermaanse: de natuur, de empirie. En ook: op de mens, in plaats van op God.  Log in om hieronder de link naar het volledige college te kunnen afspelen.   

 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.