Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
04-06-2015

De Oudheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René Gude
Voormalig Denker des Vaderlands

'Moralisme betekent bij Socrates een kant-en-klare leefregel aan iemand anders opdringen.' Log in of word lid van filosofie.nl om het volledige college (75 minuten) te beluisteren. René Gude vertelt in het eerste deel van de Kleine geschiedenis van de filosofie waarom filosofie zo belangrijk is: denk zelf na over de fundering van je overtuigingen, en laat je niets zo maar vertellen. 

De westerse filosofie is begonnen als opleidingspraktijk in de Griekse stadsstaat. De pioniers waren voornamelijk gericht op het verbeteren van de redevoering, het bestuderen van de natuur en verkenning van normen en waarden. Het college neemt u mee naar de eerste natuurfilosofen zoals Thales van Milete en Anaximander. Deze presocraten waren van mening dat er een bepaald element moest zijn waaruit alle veranderlijke dingen gemaakt zijn - zoals water, of vuur.

Niet veel later komen we bij de eerste ethicus uit de Oudheid, Socrates, die als een horzel de Atheense burgers ondervroeg over hun gewoonten. De bekendste leerling van Socrates is Plato, die ook de ideeën van Socrates heeft opgeschreven in zogeheten dialogen. Plato ontwerpt het eerste filosofische systeem waarin natuuronderzoek, logisch redeneren, en ethiek zijn samengebracht. Plato spreekt over een 'ideeënwereld', waarvan de waarneembare wereld slechts een afspiegeling is. Aristoteles, zijn belangrijkste pupil, legt zich weer meer toe op de wereld om ons heen, en verklaart de veranderlijkheid van de natuur. Aristoteles legt ook de fundamenten voor de huidige logica, en ontwerpt een nog steeds zeer invloedrijke morele theorie: de deugdenethiek.
Tot slot bespreekt Gude ook de latere filosofische stromingen: scepticisme, hedonisme en stoïcisme. Log in om hieronder de link naar het volledige college te kunnen afspelen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.