Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2015

Wildernis in de polder

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Anton de Wit
publicist

Zijn de Oostvaardersplassen puur natuur, of een menselijk construct? Dat doet er niet toe, zegt filosoof en directeur van het Wereld Natuur Fonds Johan van de Gronden. Zolang de natuurervaring ons maar inspireert tot bescheidenheid.


De halve wereld reisde Johan van de Gronden over op zoek naar een Chinese wijze van het klassieke, taostische slag. Nu lijkt de directeur van Wereld Natuur Fonds Nederland er een gevonden te hebben: hij zit in het Staatsbosbeheer-uniform naast hem in een jeep bij de Oostvaardersplassen. Tao in de Flevopolder. ‘Wat is natuur?’ vraagt boswachter Hans Breeveld droogjes, terwijl hij zijn auto kalm en behendig langs grote kuddes edelherten stuurt om ze niet te laten schrikken. ‘Hier in Nederland is natuur vooral een afspiegeling van wat wij vinden dat natuur moet zijn.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.