Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
18-05-2015

Seks als metafysica

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Martin de Haan

De personages van Michel Houellebecq dolen als elementaire deeltjes door de wereld, schrijft Martin de Haan. ‘In zijn nieuwste roman Onderworpen spelen religie en liefde verrassend genoeg een belangrijke rol.
Wie bekend is met het werk van Houellebecq, weet dat het barst van de filosofische thema’s. Volgens De Haan zie je dat aan de manier waarop hij de ideeën van bepaalde grote denkers illustreert, uitwerkt of verwerpt:

‘Zo speelt bij de filosoof Blaise Pascal het idee van een eindeloze leegte waarin de mens zich beweegt een belangrijke rol in Houellebecqs werk. Zijn personages dolen als elementaire deeltjes door de wereld, zonder doel en zin en zonder elkaar te ontmoeten.’

Niet voor niets wordt Houellebecq een cynicus genoemd. Alle illusies van individualiteit en persoonlijkheid worden met precisie aan flarden gesneden. Wat overblijft is een universum waar voor idealen geen plaats vindt.

‘Het is dan ook verrassend dat in Houellebeqcs nieuwe roman, Onderworpen, liefde en religie opnieuw een centrale rol spelen. Een van de personages betoogt dat alleen religie een totale relatie tussen individuen kan bewerkstelligen. Het is het oude idee van de filosoof Auguste Comte, Houllebecqs andere held: om een samenleving bijeen te houden is er religie nodig. Houellebecq beschrijft zichzelf als agnost, maar daarmee kom je er niet. Misschien is liefde toch handiger.’ 


Lees het hele artikel over het oeuvre van Houellebecq in 'Seks als metafysica' (€)

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.