Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
16-05-2015

Samuel IJsseling (1932-2015)

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

 'Naarmate ik ouder word, ben ik er steeds meer van overtuigd dat een zinvol leven een leven is dat zich in dienst stelt van anderen.’

Aldus Samuel IJsseling in een interview uit 2010 met redacteur Leon Heuts. Heuts sprak hem over ouder worden en sterven. IJsseling (1932) overleed op 14 mei. IJsseling - van 1969 tot aan zijn emeritaat in 1997 hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven - speelde een centrale rol in de zogeheten continentale filosofie in Nederland en Vlaanderen. Sinds zijn promotie in 1964 op het werk van de late Heidegger - het onlangs opnieuw uitgegeven Denken en danken, geven en zijn - introduceerde hij Europese denkers uit de fenomenologie en later het postmodernisme in Nederland. Hij schreef een inleiding op Jacques Derrida, met wie hij persoonlijk bevriend was.  
Bij het grote publiek werd IJsseling bekend door het boek Apollo, Dionysos, Aphrodite en de anderen over de Griekse godenwereld. In het interview met Heuts sprak hij onder meer over Tithonos, de sterfelijke man die door Zeus het eeuwige leven werd gegund, maar niet de eeuwige jeugd. Zo namen zijn gebreken toe, zonder te sterven. IJsseling:

'Maar juist omdat het leven eindig is, krijgen handelingen en gebeurtenissen hun betekenis. Wat zou een handeling waard zijn, als je tot het oneindige de mogelijkheid hebt om steeds andere handelingen te verrichten? 

Met de dood had IJsseling zich verzoend.

'Montaigne stelt dat de dood onder ogen zien bevrijdend werkt, en dat is ook mijn ervaring'.

En hij beschreef het zijn als een 'gebeuren' - schoonheid ontstaat uit opkomst en ondergang.

'Heidegger gebruikt het beeld van een plantje dat uit de grond tevoorschijn komt en weer verwelkt in de aarde terugkeert. Alleen daardoor valt de schoonheid van de bloem hem op.'

Het hele interview met Samuel IJsseling kunt u hier lezen (€).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.