Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2015

René Gude

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Daan Roovers
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Ik was maar net terug van het bezoek aan de ark, waar René Gude die avond ervoor was gestorven, toen de NOS-redactie belde. Of ik in het Achtuurjournaal wilde reageren op zijn dood. Een half uurtje daarvoor, toen ik nog op de pont stond, had het Radio 1-journaal al gebeld voor de uitzending van 13.00 uur.  Het overlijden van René – voor mij niet alleen een collega maar ook een heel dierbare vriend – op 13 maart was groot nieuws. Niet verwonderlijk misschien omdat zijn weg ernaar toe ook in de media te volgen was. Via Wim Brands, Theo Maassen, De Wereld Draait Door en De Kist trof hij met zijn moedige en realistische manier van spreken over de dood duizenden mensen recht in hun ziel.
 
Mijn geschiedenis met René gaat al veel verder terug. In 1995 solliciteerde ik naar de – destijds nog vrijwillige functie – van eindredacteur bij Filosofie Magazine. Ik zat tegenover Erno Eskens en René, en het was volkomen duidelijk dat wij drieën ergens aan zouden beginnen waarvan we wel het doel bepaald hadden, maar niet de weg waarlangs: wij zouden heel Nederland winnen voor de filosofie... Er zijn heel wat manjaren overheen gegaan voordat we de eerste zichtbare resultaten boekten, maar wat hielp in deze langjarige verbondenheid was dat wij een aantal bijzondere liefhebberijen deelden. We reden eens in een autootje naar Frankrijk voor een werk-vakantieweekje met twee omvangrijke verzamelde werken in onze achterbak: het volledige oeuvre van Schopenhauer en dat van de Zangeres zonder Naam.
 
En nu, twintig jaar later, is er veel bereikt. Filosofie is een vanzelfsprekend onderdeel van onze cultuur geworden: bij DWDD, in elke krant en in het 8-uur journaal. Maar onze grote inspirator René Gude is er niet meer. Deze speciale editie van Filosofie Magazine is een eerbetoon aan hem. René zou enorm genoten zou hebben van de grote belangstelling voor zijn dood, dat weet ik zeker, maar nog meer van al die aandacht voor de filosofie.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.