Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2015

Het roeibootje van René

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

René Gude leerde ons dat je ook zonder toekomst nog perspectief hebt. Het verleden geeft ons de mogelijkheid te veranderen. Dat ziet Leon Heuts ook bij Walter Benjamin.
 
In zijn laatste optreden bij De Wereld Draait Door vertelde René Gude wat hem zo zwaar viel aan sterven, namelijk van boot wisselen. De speedboot naar de toekomst, vertelde René, moet je inwisselen voor een roeibootje waarmee je verder peddelt, met je gezicht naar het verleden. Geen grote plannen of projecten meer verwezenlijken, geen dromen of wensen. In plaats daarvan terugkijken op het verleden, en iedereen die daar een rol in speelde. 

‘Met de rug naar de toekomst,’ noemde René dat. Het is niet de eerste keer dat hij zich zo uitdrukte. In een interview met Marc van Dijk in Filosofie Magazine (2009) vertelde hij hoe hij in het ziekenhuis zijn kamer deelde met Lukas en Marius – slechts tieners nog, maar gediagnosticeerd met dezelfde kanker. De dood kwam voor hen veel sneller. 
‘Op het moment dat vast kwam te staan dat ze niet meer verder voorwaarts konden, hebben beide jongens zich omgedraaid. Ze hebben de toekomst de rug toegekeerd en hebben hun laatste gang achteruitlopend afgelegd, om oogcontact te kunnen houden met de levenden.’ 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.